fredag 30 december 2016

BLOGLOVIN

Nu finns jag på bloglovin! / Now my blog is available to find on bloglovin!

KLÄDES(K)VAL INFÖR NYÅR

Jag har som vanligt svårt att bestämma mig vad jag ska ha på mig på nyårsfesten! Det är glitter
(glitterglitterglitter)-tema och jag äger inte jättemycket glittrigt. Jag började sy en liten glittrig klänning igår men blev tillslut för trött, och nu vet jag inte om det blir klar i tid. 

Dessa glittriga byxor är i och för sig ganska fabulösa. Men väldigt många har redan sett mig i dem (varför spelar detta någon roll????)  Det kanske får bli dessa ändå. (ReUsing liksom) 






DAGS FÖR NYTT ÅR

Det är snart dags för 2017.
Jag tycker inte om nyår som högtid, men gillar egentligen att börja om på nytt. Nyårslöften är jag inte mycket för, ifall jag har något blir jag oftast bara pressad av dem och blir mer otaggad än taggad. Men i och med "omstart" så har en ju chansen att utmana sig själv, försöka tänka längre och våga drömma om hur nästa år ska bli.

Jag vill börja blogga ordentligt och göra en skillnad. Jag vill att fler ska inse hur dålig klädindustrin är idag och hur vår klädkonsumtion inte kan fortsätta i samma takt. Jag försöker tänka att jag kan göra det här. Jag kan inspirera och informera precis som andra inspirerar mig. Men att se mig själv som någon att inspirera andra är svårt. Jag tvivlar extremt mycket på mig själv och mina förmågor, som just nu sitter jag med en inlämningsuppgift i klimat- och energikursen som avslutas i januari. All prestationsångest får mig att knappt kunna skriva! Och det är exakt samma sak varje gång. Extremt jobbigt och tidsslösande! Men det är något jag ska jobba med 2017. Japp. Jag kan! Och det var så roligt att få det bekräftat för bara någon vecka sen då en tjej på 15 år skrev till mig på instagram, om hur inspirerad hon blev av mina foton, och att hon också återvinner och gör om sina kläder. Detta gjorde mig så glad och förvånad! Men det var ett slags bevis och bekräftelse på att jag kan göra det här, och det kan göra någon annan intresserad och engagerad. Och det kan göra mig mer engagerad och insatt. Jag vill göra skillnad och jag kan (mantra mantra).

Det är läskigt att skriva istället för att bara lägga upp bilder. Men det känns viktigt också. Just för att det är läskigt, för att jag kan bli dömd av andra och vissa kan tycka att jag har fel. Men det är ju en del av att vilja förändra något. Det kommer inte vara lätt, och om jag som faktiskt brinner för detta inte vågar, vem ska då göra det ?

Vi har just avslutat en projektkurs i hållbar utvecklingskursen jag går. Med fyra klasskompisar gjorde vi ett projekt under namnet Bristen på hållbara alternativ i klädesbranschen. Vi skapade en guide för att lättare kunna välja rätt, när det kommer till att konsumera kläder. I guiden finns information om olika material, märkningar (så som fair-trade och GOTS) och vad de egentligen står för, tips och tricks och även företag vi granskat som vi tycker jobbar för hållbarhet på ett eller annat sätt.
Guiden finns i både svensk och engelsk upplaga och jag ska försöka fixa så att ni kan komma åt dem på något sätt (det verkar nämligen inte som att jag kan ladda upp filer här).




En bild från när vi stod på en flea market på Smålands nation med projektet. Vi hade alla på oss "hållbara kläder" och detta var min outfit: jeanssuit jag köpt på en annan loppmarknad, second hand skor. Under jeanssuiten hade jag på mig hållbara nylonstrumpbyxor från Swedish Stockings. De gör strumpbyxor av nylonspill som annars skulle ha kastats på en soptipp och då nylon inte är ett nedbrytbart material är detta väldigt bra användning!

Det roliga med second hand är att en aldrig vet vad en kan hitta! Det kan vara så fantastiska saker och det gör åtminstone mig mer kreativ i vad jag tar på mig. Det gäller att hitta ett sätt som gör det roligt och spännande att ta på sig något lite annorlunda ☺





fredag 2 december 2016

SOMMAR VS VINTER

Att klä sig är så mycket lättare på sommaren tycker jag!
Jag gillar att bara ha ett lager och jag gillar att inte frysa. Denna gif är gjord i somras och det var en helt galet varm dag då jag hade picniclunch med min syster i Stadsparken.
Att hitta varma jackor och skor som är miljövänliga är svårare än att hitta söta klänningar och lite småskavda loafers som jag alltid förälskar mig i.
Men snart blir det sommar igen. Snart snart, tills dess försöker jag lära mig att klä mig "smart", med lager på lager och tunna fast varma sockor. Ja, det är en vetenskap hur jag ska göra för att fortfarande försöka vara snygg under dessa månader.

torsdag 1 december 2016

EN BLOGG

Hej!

Jag har nu i snart ett år instagrammat på kontot SaraRecycles där jag försökt kombinera mitt intresse för kläder med min oro över hur klädbranschen ser ut och hur reklam, produktion och konsumtion helt enkelt inte är hållbar idag. Det är inte rimligt att vi ska kunna fortsätta konsumera och producera i den takten vi gör idag.

Jag läser under höstterminen en kurs i hållbar utveckling vid Uppsala Universitet som jag lärt mig otroligt mycket av, och samtidigt har jag aldrig kännt mig så rädd för framtiden som nu. Jag känner att jag vill gå vidare med mina tankar, min frustration och min förvirring i allt det här och behöver ett forum att kunna göra det i. Det forumet får bli den här bloggen som kommer innehålla mer och djupare tankar än vad som finns plats för på instagram.

Min förhoppning med bloggen är att det ska kunna vara ett forum för att diskutera och att både jag och ni som läser kommer kunna lära sig något av varandra. Jag vill absolut vara en förebild, kunna inspirera till att göra annorlunda val som förhoppningsvis kan bli en norm, men jag har inte alla svar och jag gör inte heller rätt val alltid. Jag hoppas att kunna få en alternativ väg att bli en önskvärd och attraktiv väg, genom att egentligen bara vara jag. Personlig, ifrågasättande och förhoppningsvis inte så pretto som detta kan låta.




Här är två helt oredigerade bilder på mig från i somras. Förutom sockarna är outfiten helt second hand, och hatten fick jag låna av min vän.
Så - det behöver inte vara svårare än så egentligen. Men det krävs ju kanske att en har ett intresse för att leta efter guldkorn i second hand-butiker. Jag själv kan tycka att det känns som ett äventyr! En vet inte vad en kan hitta för fantastiska saker och det bästa är att allt känns mer unikt än det du hittar på till exempel H&M.

Jag hoppas ni blir många som kommer läsa och dela mina tankar och bekymmer!
Ha det fint! / Sara